Blog

Waarom u dient te zorgen voor een flexibel en schaalbaar storage ecosysteem

Er vindt een verschuiving plaats in het datacenter-ecosysteem. Waar vroeger alle applicaties on-premise draaiden, ligt de nadruk tegenwoordig steeds meer op hybride IT. Dat heeft gevolgen voor het storagelandschap, zeker wanneer u competitief wilt blijven in een door veranderingen gedreven markt. Om innovatief te blijven heeft u een flexibel en schaalbaar storagesysteem nodig. Waarom? In deze blog gaan we in op de uitdagingen.

Waarom flexibiliteit in storage?

Om aanvragen vanuit de business te kunnen faciliteren, dient u wendbaar te zijn in het kunnen op- en afschalen van storageresources. Met name het ondersteunen van nieuwe applicaties vraagt steeds meer van uw storagelandschap, zowel bij het in gebruik nemen van applicaties als bij het ontwikkelen daarvan. Applicaties verwerken namelijk data, afhankelijk van de functie die zij vervullen in de IT-infrastructuur of de bedrijfsprocessen. Die data moet natuurlijk ergens opgeslagen worden. Het verwerken en opslaan van deze applicatiedata zorgt voor nieuwe workloads, maar ook voor een andere benadering van storage. De focus verschuift steeds meer naar een vorm van hybride IT, waarbij u zowel gebruik maakt van uw on-premise storage resources als opslag in de cloud.

Shadow IT door een gebrek aan flexibiliteit

Deze flexibiliteit van de cloud is nodig om het groeiende aantal applicaties te kunnen faciliteren. Wanneer een bedrijf alleen een on-premise storageomgeving bezit, kan het wel even duren voordat er nieuwe resources uitgerold zijn. En als er vanuit de business een aanvraag wordt gedaan om een applicatie te ontwikkelen, wilt u die natuurlijk zo snel mogelijk uitrollen. Wanneer u zelf niet de mogelijkheid heeft om snel op te schalen in de benodigde storage resources, werkt u ongemerkt shadow IT in de hand bij uw medewerkers om het plan tóch te kunnen uitvoeren. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het naar de public cloud verhuizen van deze applicatie.

Ingewikkeld storagebeheer

Om deze vorm van shadow IT te voorkomen, moeten we kijken hoe we de datacentermanager de flexibiliteit en de snelheid geven om wél meteen deze storagecapaciteit te kunnen faciliteren. Dat kan voor een groot deel al door zelf gebruik te maken van een flexibele schil aan storageresources. Maar door het uitbreiden van uw storage met meerdere cloudoplossingen ontstaat een omgeving die bestaat uit meerdere opslagsilo’s. Hierdoor kan het lastig te achterhalen zijn waar welke data staat opgeslagen, wie de eigenaar van deze data is en of de opslag voldoet aan de geldende richtlijnen (denk bijvoorbeeld aan de GDPR). Dit geldt zeker wanneer u gebruikmaakt van aanvullende storagediensten in de public cloud: uw datamanagement kan zo een ingewikkelde bezigheid worden.

Zoals deze pijnpunten zijn er nog veel meer uitdagingen op het gebied van storage waar IT-beheerders hun handen vol aan hebben. In het e-book ‘Dit zijn de meest prominente pijnpunten op het gebied van storage’ benoemen we deze pijnpunten en werken we toe naar een oplossing. Bent u benieuwd naar de gezamenlijke expertise van Fujitsu, NetApp en SUSE op dit gebied? Download hier het e-book!

Eindelijk controle over uw totale storage ecosysteem

Er zijn verschillende storagemogelijkheden beschikbaar op de markt, variërend van hardware defined tot software defined en van on-premise datacenter-oplossingen tot de cloud. Maar welke oplossing past het best bij uw uitdagingen? In dit e-book beschrijven we welke oplossingen het best bij verschillende uitdagingen passen en hoe u de controle over uw storage ecosysteem optimaliseert.

Download