Blog

SAP R/3 vs. SAP HANA: De concrete bedrijfsvoordelen op een rij

SAP R/3 vs. SAP HANA: De concrete bedrijfsvoordelen op een rij

Sap R/3 werd voor het eerst geïntroduceerd in 1992. Na tientallen nieuwe releases, raakt het systeem nu langzaamaan verouderd en zal het binnenkort niet langer in staat zijn in te spelen op de digitale toekomstige ontwikkelingen. Duitse softwaremaker SAP introduceerde daarom in 2015 haar langverwachte nieuwe systeem: SAP HANA (High Performance Analytic Appliance) Zoals de naam al doet vermoeden, kan dit systeem snel informatie ophalen en analyseren. Maar welke concrete bedrijfsvoordelen biedt SAP HANA ten opzichte van SAP R/3?

Voordeel 1: Besluitvorming op basis van actuele situatie: van reageren naar anticiperen

Een van de kenmerken van het huidige digitale tijdperk is dat trends en ontwikkelingen elkaar razendsnel opvolgen. Datastromen groeien en veranderen iedere seconde van de dag. Het gaat niet meer om reageren, maar om anticiperen. Een veelgehoord probleem bij SAP R/3 is de lange wachttijd bij aanvraag van gegevens. Wanneer de benodigde gegevens eenmaal beschikbaar zijn, blijken ze alweer achterhaald. Met als gevolg dat besluitvorming binnen uw organisatie plaatsvindt op basis van verouderde gegevens. SAP HANA is in staat om u inzicht te geven in specifieke waardevolle informatie op ieder gewenst moment. Waar bij SAP R/3 de focus ligt op rapporteren van in het verleden behaalde cijfers, staan bij SAP HANA real-time en voorspellende inzichten centraal. Zo kunt u bijvoorbeeld direct alle informatie over uw huidige financiële situatie opvragen en worden verkooporders meteen doorberekend in uw voorraadbeheer. Dankzij ingebouwde voorspellende algoritmes en data analytics is het bovendien mogelijk de impact van specifieke beslissingen te berekenen; informatie die cruciaal kan zijn tijdens de besluitvorming in de directiekamer.

Voordeel 2: Efficiëntere bedrijfsprocessen

Organisaties gebruiken naast SAP allerlei andere software-oplossingen. Op verschillende afdelingen draaien oplossingen op diverse systemen die daardoor los van elkaar worden gemanaged. Dit maakt beheer tijdrovend en inefficiënt. Met SAP HANA is dit niet langer het geval; al uw systemen kunnen met elkaar worden geïntegreerd. Dit heeft als grote positieve gevolg dat uw stakeholders- of dit nu om medewerkers, leveranciers of partners gaat – informatie putten uit dezelfde data-tabellen. Omdat iedereen dezelfde informatie raadpleegt en parallelle databewerking mogelijk is, wordt de communicatie binnen al uw bedrijfsprocessen optimaal gestroomlijnd. Alle werkzaamheden kunnen vanuit de cloud en informatie is altijd en overal beschikbaar, ook op mobiele apparaten. Een ander groot voordeel van SAP HANA ten opzichte van SAP R/3 is dat de interface aanzienlijk eenvoudiger en gebruiksvriendelijker is. Dit maakt samenwerking tussen afdelingen makkelijker en vereenvoudigd werkzaamheden.

Voordeel 3: Return on investment

De investering die u voor SAP HANA maakt is snel terugverdiend. Uw organisatie bespaart veel kosten door de vereenvoudiging en hogere efficiëntie van werkzaamheden. SAP HANA ondersteunt zowel op het gebied van inkoop, verkoop en service en zorgt voor optimale samenwerking tussen medewerkers, leveranciers en klanten. Bovendien bespaart u op hardware-kosten omdat SAP HANA veel minder opslagruimte gebruikt dan SAP R/3. SAP HANA is een in-memory platform en reduceert datagebruik. Tevens heeft het systeem minder onderhoud dan SAP R/3 nodig omdat de programma- en systeemarchitectuur eenvoudiger zijn geworden. Tot slot kan uw bedrijf met real-time analytics op het gebied van besluitvorming financieel veel voordeel behalen. Dankzij de nieuwe functies, zoals Internet of Things en Big Data, kunt u anticiperen op digitale kansen die zich voordoen in uw markt.

Bent u klaar voor de toekomst? Beweeg mee met de technologische ontwikkeling samen met SAP HANA. Wilt u meer weten over de SAPA HANA suite? Lees dan het e-book “De meest impactvolle veranderingen in de nieuwe SAP HANA suite per afdeling”

Wat levert een vernieuwde storage-omgeving uw organisatie concreet op?

We leven in een tijd waarin data permanent blijft groeien. Het veiligstellen van data wordt daarom steeds belangrijker en daarom is het vernieuwen van uw storage-omgeving cruciaal. Waar moet u storage-omgeving aan voldoen om dit te kunnen realiseren? Download de infographic!

Download